Gamecsászár

PC játékok bemutatása videókban. Ha bármi kérdésed, észrevételed van, vagy szeretnéd, hogy játékokkal kapcsolatos képedet, videódat kirakjuk az oldalra akkor írj a gamecsaszar01@gmail.com címre. Üdv.: TJ Ajánlott felbontás: 1024X768

Batman: Arkham Asylum játékteszt

2010.12.16. 18:19 :: TJ (GCS)

 

 

Ha már Batman Heteket tartunk kihagyhatatlan, hogy megemlítsük a tavaly megjelent játék remekművet.

Batman: Arham Asylum

Minimum
 CPU: Intel single core 3 Ghz or AMD equivalent
 Memory: XP = 1 GB, Vista = 2GB
 GPU: Shader Model 3 NVidia 6600 or ATI 1300 or higher

Recommended
 CPU: Pentium D 3Ghz or AMD Athlon 64 X2 3800+ (Dual core)
 Memory: XP = 2GB, Vista = 3GB
 GPU: NVidia 7900 GT or higher
Enhanced for multi-core

 

 

 

Batman: Arkham Asylum

 

Történet:

 

A játék története szerint Batman elkapja Jokert és Arkham szigetére pontosabban az Arkham Elmegyógyintézetbe szállítja. Csakhogy Joker átveszi a sziget irányítását és szabadon engedi a rabokat. Főhősünknek pedig nincs, választása fel kell vennie a harcot az összes korábban már elkapott szuperbűnözővel, piti tolvajjal, pszichopatával, dillissel valamint még egy nagyra nőtt virággal is.

A játék története a hasonló című képregényen alapul, amit 1998ban adtak ki.

 Tudom az alapján, amit elmondtam nem hangzik valami izgalmasnak a történet, de egyrészt nem akarok lelőni egyetlen poént sem a remek sztoriból másrészt pedig a játék annyi szereplőt felvonultat fel és annyi kisebb küldetés elé állít minket, hogy a játékosnak kapkodnia kell a fejét, ha nem akar lemaradni az izgalmasabbnál izgalmasabb eseményekről.

 

Játékmenet:

 

A játék elején egyből meg tanuljuk használni legnagyobb fegyverünket, az öklünket. Mivel a játékban rá vagyunk kényszerítve az állandó közelharcra a készítők próbálták érdekessé tenni a sok bunyót. Mindössze az iránygombok az egér jobb valamint bal gombjának váltogatásával Batman látványos kombókat hajt végre vagy éppen egy lassítás keretében megnézhetjük, ahogy ’’ki végzi” az áldozatát.

A felfegyverkezett ellenségekkel szemben (mert ilyenek is lesznek) pedig jó óvatosnak lenni, mert ha egyből odarontunk, eléjük hát kilyuggatják a szép fekete köpenyünket. Érdemes őket a társaiktól elválasztva egyesével kiütni vagy pedig a plafonon lévő vízköpőkről leugorva jól irányzott rúgásokkal meglepni őket.

 

Batman gyakorlatilag senki sem lenne a modern technika vívmányai nélkül így ezekből is kapunk néhányat.

 

Csáklya:

Egy kötélkilövő puska végén egy kampóval. Batman ezzel tud közlekedni a nehezen elérhető, magas pontok között.

 

 

Detektív mód:

A detektív mód használatánál főhősünk képes távolból érzékelni az ellenségeket, fel tudja kutatni a gyenge falakat, amit át tud törni vagy éppen bizonyos nyomokat tud vele követni.

 

 Deneráng:

Ez a kis szerkezet már a legkorábbi Batman történeteknek is része volt. Egy denevér alakú tárgyacska melyet úgy dolgoztak ki, hogy aerodinamikai tulajdonságait tekintve hasonlítson egy bumeránghoz, ezáltal kiváló dobófegyver válik belőle.

 

Robbanó zselé:

 Ezzel a szerkezetileg gyenge falakat vagy üveget tudjuk berobbantani. Nem értek sokat a témához, de úgy működik, mint a plastick-robbanószer.

 

Jeltörő:

Az Elmegyógyintézet sok területe biztonsági kapuval van védve. A jeltörő segítségével kiiktathatjuk ezeket a kapukat, ha megtaláljuk a hozzájuk tartozó panelt.

 

Kötéllövő:

Ezt a kütyüt nehéz definiálni. Olyasmi, mint a csáklya csak szemközti elérhetetlen helyekre juthatsz, el vele úgy működik, mint egy csörlő.

 

Denevérkarom:

Ezzel távolról kidönthetjük a szerkezetileg gyenge falakat vagy szellőzőrácsokat téphetünk ki a helyükről, hogy aztán rajtuk keresztül jussunk tovább.

 

 

Távirányítású deneráng:

Gyakorlatilag ugyanaz, mint a sima deneráng csak a távolból is irányítani tudjuk, és így a nélkül üthetünk ki embereket, hogy be kéne mennünk abba a termebe ahol tartózkodnak. Hasznos kütyü, de a pontatlansága miatt ritkán használtam.

 

Minden kütyüt fejleszteni tudunk, egy fejlesztés menüben. Itt feloldhatunk például erősebb páncélt, különleges kivégzési módszereket, vagy növelni tudjuk egyes fegyvereink sebzését.

 

Rébusz kihívásai:

 

Azoknak, akik kiterjedtebb tudástárral rendelkeznek a Batman univerzummal kapcsolatban nem kell bemutatni Rébuszt (Riddler). A fickó imádja a rejtvényeket és állandóan találós kérdések elé állítja Batman-t. Mivel Joker őt is kiengedte a sziget átvételekor Rébusz ezúttal is tesztelni kezdi a Denevérembert.

 

A játékban szobáról szobára haladva fejtörők jelennek meg amiket megoldva tapasztalati pontokat szerezhetünk vagy pedig Batman ellenségeinek karakterleírásait oldhatjuk fel.

Másikfajta kihívás melyben a Rébusz által elrejtett trófeákat kell felkutatnunk a sziget terültén.

 

Ez egyszerűen hatalmas ötlet, egyrészt azért mert lassítja a játékmenetet ezzel is kitolva a játékidőt másrészt pedig végre egy olyan játék ahol nem csak megyünk és pusztítjuk az ellent, hanem néha be kell húzni a kéziféket és elgondolkozni.

Remélem, Rébusz kihívásait a következő részből sem fogják kihagyni, mert én nagyon élveztem a bunyózást félretéve agyalni egy kicsit.

 A játék grafikai szempontból hozza a szintet. A szigeten minden sötét és kicsit nyomasztó ezzel remek táptalajt adva a hangulatnak. A karakterek jól kidolgozottak bár az egyszerű ellenfelek teljesen ugyanúgy néznek ki, ami néha kicsit bökte a csőröm, de a filmszerű átvezetők miatt hajlandó vagyok e fölött szemet hunyni.

 

A zenék változnak az adott helyhez képest, amikor az kell, hogy ijesztő legyen akkor ijesztő, amikor az kell, hogy bosszantson, akkor bosszant, a zenékre egy szavam sem lehet. Viszont a hangokkal kapcsolatban vegyes érzelmeim vannak. Van karakter, akinek a hangja nagyon jól el lett találva ilyen például Joker. Ilyen a Batman: Kezdődik című filmben is feltűnő Madárijesztő vagy a felettébb bosszantó Harley Qinn hangja is. Volt viszont, hogy szabályosan bántotta a fülemet, ahogy az éppen halálos veszélyben lévő személy teljes beleélés nélkül könyörög segítségért. Vagy például magának Batman-nek a hangja is zavart egyszerűen mentes volt mindenféle érzelemtől. Szóval a karakter hangokkal nem vagyok teljesen elégedett.

 

Az irányítás a szokványos TPS irányításon alapul viszont szokni kell egy ideig a különböző tárgyak használatát és a kivégző mozdulatok miatt. Szerintem mindenkinek kell 10-15 perc játék, hogy teljesen megszokja az irányítást.

 

 

Negatívumok:

 

Hát nincs tökéletes játék, mint ahogy az Arkham Asylum sem az. Bár minden lehetséges módszerrel próbálták elkerülni a készítők a játék néhány ponton kicsit leereszt, és a pörgősből átlép a monotonba. Szerencsére ezt ritkán tapasztaltam és azon kívül, amit korábban említettem nincs más negatívum.

 

Pozitívumok:

 

Húha hosszú a lista kezdjük talán ott, hogy a játékot átjárja a sötétség olyan kicsit dark-os, ponyvaregényes hangulatot adva a játéknak.

Rengeteg gyűjthető és fejleszthető dolog van, amik arra ösztönöznek, hogy a sztorivonal végig vitele után is játssz vele.

A játék rengeteg szereplőt vonultat fel a Batman világból és részletesen be is mutatja őket.

Olyan technikát alkalmazhatunk, amit mindenki szívesen kipróbálna a valóságban. :P

Stb. stb. stb. Nagyon sokáig sorolhatnám még a dolgokat, de azt hiszem ennyiből is megértettétek.

 

Végszó


A Batman: Arkham Asylum-ban az a jó, hogy egy olyan játék, amire mindenki várt, de senki nem tudta, hogy jönni fog.

Ami engem illet a játék felkerült a képzeletbeli Top 10-es listámra és elég nagyot kell alakítani ahhoz, hogy, kimozdítsák a pozíciójából. 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://gamecsaszar.blog.hu/api/trackback/id/tr662520229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atesz07 2010.12.16. 21:02:58

A cikk tetszett,A Top 10-ből hányadik helyen áll?Jól értelmeztem hogy az elsőn?

TJ (GCS) · http://gamecsaszar.blog.hu 2010.12.17. 17:11:12

@Gdansk: Nem nem az elsőn. Egyenlőre nem mondanám meg hogy hanyadik helyen áll majd lesz egy videó amiből kiderül.
süti beállítások módosítása